Україна представила у Лондоні докази порушень РФ міжнародного морського права

Українська делегація доповіла представникам Міжнародної морської організації в Лондоні про факти порушень Російською Федерацією засадничих принципів та норм міжнародного морського права.

Про це повідомляють на своїй сторінці Facebook представники казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» (КП «МПРС»), які беруть учать у засіданні 6-ї сесії Підкомітету з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування.

«Під час цього заходу українська делегація представила 18 січня ц.р. від імені України документ NCSR 6/22/3 щодо перешкод у здійсненні пошуково-рятувальних операцій у морських районах України, прилеглих до ТОТ АРК Крим та м. Севастополь. Була звернута увага світової морської спільноти до низки порушень з боку РФ основоположних принципів та норм міжнародного морського права у сфері морського пошуку та рятування зокрема, та безпеки мореплавства - в цілому. Як було наголошено, внаслідок таких протиправних дій російської сторони акваторія Чорного моря по суті перетворилась на «сіру зону» для міжнародного морського судноплавства», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, делегація України навела деталізовані приклади порушень РФ таких міжнародно-правових інструментів ІМО, як Конвенція з пошуку та рятування 1979 року, Конвенція з охорони людського життя на морі 1974 року та низки резолюцій. «Українська сторона закликала всі країни та причетні міжнародні організації утриматись від будь-яких дій, які можуть інтерпретуватися як такі, що визнають односторонні нелегальні дії РФ у Чорному морі, та вжити колективних засобів для протидії агресії Росії у відповідності до загальновизнаних норм міжнародного права», - наголошується в повідомленні.

Крім того, на минулому тижні, 17 січня, українська делегація висловила протест Російській Федерації у зв’язку з неправомірним розширенням радіостанцією НАВТЕКС-Новоросійськ району обслуговування на акваторії Азовського моря та Керченської протоки. На підставі наведеної аргументації делегація Україна довела, що оголошення навігаційної інформації з безпеки судноплавства мають поширюватися на морські акваторії Азовського моря та Керченської протоки виключно українською радіостанцією НАВТЕКС-Бердянськ.

Читайте також: Україна не відмовиться від права проходити через Керченську протоку — Полторак

Робота Підкомітету з навігації, радіозв’язку, пошуку та рятування триватиме до 25 січня 2019 року, повідомляють представники КП «МПРС». Вони планують брати активну участь не лише у пленарних засіданнях сесії, а й засіданнях трьох робочих груп.