Парубій закликав депутатів ухвалити законопроект про перехід релігійних громад

Андрій Парубій закликав народних депутатів мобілізуватися та ухвалити у четвер законопроект №4128 “Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)”.

Про це спікер заявив, відкриваючи ранкове пленарне засідання Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я переконаний, що сьогодні ми маємо змобілізуватись і ухвалити цей проект, адже цього потребує ситуація", - сказав Парубій.

Голова ВР нагадав, що у вівторок, 15 січня, у селі Бронниця Камінь-Каширського району Волинської області місцевий священик Московського патріархату привіз автобус осіб спортивної статури, які "намагалися захопити приміщення сільської ради та перешкодити демократичному процесу переходу місцевої православної громади з Московського патріархату до Православної церкви України".

"Ці люди утримували в заручниках сільського голову та секретаря сільської ради. Сільську раду вдалося розблокувати тільки після прибуття на місце події поліції", - додав спікер.

При цьому Парубій підкреслив, що щодня десятки релігійних громад із різних частин України заявляють про бажання вийти із Московського патріархату.

"Завдання Верховної Ради - впорядкувати цей процес, щоби перехід відбувався мирно, в цивілізований спосіб, на засадах демократичних принципів, щоб жоден піп не міг поставити під сумнів волю місцевої громади, щоби проплачені тітушки не могли зірвати вільне волевиявлення громадян", - акцентував Голова ВР.

Як повідомлялося, законопроект №4128 був зареєстрований у Верховній Раді в 2016 році.

Парубій на засіданні Погоджувальної ради у вівторок, 15 січня, закликав членів Комітету з питань культури і духовності підготувати доопрацьований законопроект №4128, щоб у четвер депутати змогли його ухвалити.

Читайте також: Рада планує розглянути законопроект про перехід релігійних громад

Напередодні, 17 січня, комітет ВР з питань культури та духовності розглянув законопроект і рекомендував парламенту ухвалити його за основу та в цілому.

Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав томос про автокефалію Православної церкви України. У неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення томосу та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.