Київ хоче обговорити у Мінську присутність місії ОБСЄ в Азовському морі – Геращенко

Українська сторона порушить питання про посилення присутності місії ОБСЄ в акваторії Чорного і Азовського морів на зустрічі в нормандському форматі у Мінську.

Про це в ефірі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії розповіла представниця України в контактній групі, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Україна вимагає присутності спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в анексованому Криму, адже остання має право працювати на всій території України.

Геращенко висловила хвилювання стосовно того, що на півострові відбувається активна мілітаризація.

Читайте також: В ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини у Чечні

"Нас дуже турбує, що Крим залишається закритим для будь-якої наглядової місії, і для СММ ОБСЄ, і для Червоного Хреста, який не допускають до в’язниць в окупованому Криму, і для місії ООН із запобігання тортурам, яка теж не допускається до в'язниць", – додала віце-спікер.

25 листопада російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили три плавзасоби ВМС України – катери «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни Капу» , які прямували з Одеси до Маріуполя. Після нетривалого перебування у Криму українські моряки були перевезені в Москву: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", решту 21-го утримують в СІЗО "Лефортово".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.