Експерт назвав причини, через які в Україні “розцвітає” популізм

В Україні досить сприятливий грунт для популізму, і під час виборчої кампанії українці часто орієнтуються на тих політиків, які "більше запропонують".

Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко під час круглого столу в Укрінформі.

“Якщо казати про Україну, то дійсно, в нас досить сприятливий ґрунт для популізму. Це і бідність, і низькі зарплати і пенсії, повальна корупція, засилля олігархів, війна і зовнішня загроза, несправедливість соціальних статусів, кумівство, симпатії українців до певних авторитарних лідерів, недовіра до виборчої демократії, формальних державних інститутів, політична нестабільність і досить часто відсутність нормальної кількості незалежних засобів масової інформації”, - сказав Петренко.

За його словами, в Україні відсутній усвідомлений погляд на популізм "Українці завжди тих, хто їм не подобається, називають популістами, таким образливим словом".

Як зауважив фахівець, проблема полягає в тому, що українці переважно мислять короткостроковими і локальними цілями, і вибори для нас, зазвичай, це певний ринок. "Досить часто українці “ведуться” на того, хто більше запропонує, і, відповідно, на того орієнтуємося", - наголосив він.

Читайте також: FB-сторінки Порошенка й Тимошенко увійшли до топ-5 за приростом аудиторії

При цьому, за його словами, і влада, й опозиція намагаються знаходити свою "популістичну нішу".

Серед шляхів боротьби з цим явищем Петренко назвав, зокрема, відновлення довіри до виборної демократії шляхом удосконалення виборчого законодавства, покращення якості роботи ЗМІ, громадянську освіту молоді, ширше залучення громадян у процеси прийняття рішень, паралельну розбудову інклюзивних політичних інститутів і економіки, проведення фактчекінгу висловлювань популістів, повернення до національного діалогу і конституціоналізму.

У свою чергу, правник і публіцист Геннадій Друзенко вважає, що на майбутніх парламентських виборах буде, щонайменше , дві чисто популістичні сили. “І дуже цікаво, чи вони, потрапивши у велику політику, почнуть дрейфувати до якихось більш традиційних партій, тобто це буде вхідний квиток, чи, навпаки, почнуть руйнувати й так дуже кволий крихкий український політикум зсередини. Я думаю, ці виклики відкриті і треба дуже серйозно до них ставитися, бо, по суті, в України зараз найбільша спокуса стати калькою Росії”, - зазначив Друзенко.

Як зазначалося на засіданні, зростання популістського руху відзначається нині у західних країнах. “Проблема з демократією в світі призводить як раз до того, що популізм наростає, збільшується і, фактично, став осердям або ядром антиліберального руху. І сьогодні популістичні партії присутні в парламентах восьми країн Європейського Союзу, при чому в чотирьох з них – Угорщина, Польща, Чехія, Італія – ці партії перебувають безпосередньо при владі" , - зауважив Петренко.