ЄС закликає Росію звільнити українських моряків і судна — віце-президент ЄК

Європейський Союз закликає Росію звільнити незаконно захоплених українських моряків і судна та забезпечити вільний доступ до Азовського моря.

Про це заявив віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс на спільній з Президентом Петром Порошенком прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“ЄС рішуче засудило агресивні дії Росії в Азовському морі проти українських суден та їхніх екіпажів. Ми закликаємо Росію негайно звільнити незаконно захоплені судна і моряків”, - сказав він.

Віце-президент Єврокомісії також підкреслив, що ЄС закликає Росію забезпечити вільний прохід через Керченську протоку до і з Азовського моря для всіх суден, включно із суднами із Євросоюзу, згідно з міжнародними правилами.

Читайте також: Сейм Латвії закликає ЄС, ООН і ОБСЄ відреагувати на інцидент у Керченській протоці

“Ми стоїмо на підтримці й солідарності з Україною. В ЄС ми і далі будемо на боці України, аби припинити конфлікт на Сході, незаконну анексію Криму, а також для того, щоб здійснити сподівання українських громадян”, - запевнив Домбровскіс.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці, на борту яких було 24 людини.

26 листопада в зв'язку з агресією Росії Верховна Рада України прийняла закон, яким затвердила указ Президента України про введення в 10 областях воєнного стану строком на 30 днів.

12-13 грудня Президент України Петро Порошенко перебуває з робочим візитом Брюсселі в рамках засідання Європейської Ради.