Від моря до моря: Росія прагне сформувати пояс підконтрольних держав - Міноборони

Стратегічна мета Росії полягає в тому, щоб сформувати пояс підконтрольних їй держав, куди хоче включити і Україну.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив головний спеціаліст Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міноборони Андрій Коломієць.

“Стратегічна мета Росії, на наш погляд, звичайно, полягає в тому, щоб встановити контроль над Україною та ключовими елементами побудови стратегічного рубежу протистояння із Заходом та формування поясу підконтрольних держав, в тому числі від Балтики до Чорного моря. Україна в цьому поясі є найперша і найгарячіша точка”, - сказав Коломієць.

Читайте також: Полонених українських моряків вивозять з Криму до Москви

За його словами, Кремль застосовує всі інструменти гібридної війни проти всіх об'єктів своїх зазіхань - військові, політичні та економічні.

Він наголосив, що якщо у Росії будь-де буде виникне можливість відкрити якийсь фронт - вона відкриє його без вагань.

“Як тільки складуться відповідні умови для Росії - вона там вдарить”, - переконаний Коломієць.

За його словами, Росія також вдається до мілітаризації окупованих територій і насичення їх військовою технікою.

Читайте також: Євросоюз занепокоєний ескалацією на Азові - Могеріні

“У Криму, наприклад, дивіться, що відбувається: особовий склад збільшено в 3 рази, бронетранспортерів збільшено в 7 разів, артилерійських систем - також у 7 разів, літаків у 5 разів більше стало, танків біля 40-ка там. Кораблі, підводні човни - 8 катерів, які можуть здійснювати пуски калібрів, сумарний залп - 52 одиниці, дальність - до 2,5 тисяч км... Вся Україна під ударом”, - наголосив Коломієць.

Він також зазначив, що фактичне захоплення РФ Азовського моря є подальшою реалізацією Росією своєї агресії: “Ми мусимо визнати, що зараз безперешкодно жодне українське судно - цивільне або військове - пересуватися по Азову не може”.

Читайте також: Росія другу добу не пропускає судна під будь-яким прапором - Омелян

Коломієць також підкреслив, що Росія лише імітує готовність до виконання Мінських угод, але жодного кроку для цього не робить.