Чехія включила Україну до списку безпечних країн

Міністерство внутрішніх справ Чехії розширило список безпечних країн, включивши до нього Україну.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook з посиланням на чеську газету "Право№".

"Цей список використовується при розгляді прохань про надання політичного притулку. Відтепер заяви на отримання притулку в Чехії розглядатимуться лише від тих громадяни України, які прибули з окупованих Росією українських регіонів - Автономної Республіки Крим та ОРДЛО. Звернення громадян з інших регіонів України автоматично вважатимуться безпідставними", - написав дипломат.

Він також навів коментарі газеті міністра внутрішніх справ Чехії Яна Гамачека.

"Згідно з проведеним нами аналізом, Україна належить до країн, де Конституція забезпечує основоположні права і свободи, включно зі свободою пересування, тому ми не бачимо причин для того, щоб не включити її до безпечних країн", - сказав Гамачек виданню.

Читайте також: Україна посіла 83 місце в рейтингу глобальної конкурентоспроможності

Заступник голови Комітету у закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чехії Ян Ліпавський у свою чергу зазначив у коментарі газеті, що запровадження воєнного стану в деяких регіонах України строком на один місяць "не є перешкодою для того, щоб ми вважали Україну безпечною країною".