КС розпочав розгляд скарги Надії Савченко

Конституційний Суд розпочав розгляд конституційної скарги народного депутата Надії Савченко у формі письмового провадження.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті суду.

Зокрема, до порядку денного суду на четвер включено пункт "Розгляд справи за конституційними скаргами Ковтун Марини Анатоліївни, Савченко Надії Вікторівни та Костоглодова Ігоря Дмитровича щодо конституційності положення частини п'ятої статті 176 Кримінального процесуального кодексу України".

Оскаржувані положення КПК передбачають обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Апеляційний суд залишив Савченко під вартою

Як повідомлялося, у травні поточного року Надія Савченко подала до КС скаргу на обрання їй запобіжного заходу у вигляді арешту.

21 листопада поточного року  Апеляційний суд Києва залишив без задоволення апеляцію на ухвалу суду першої інстанції про продовження запобіжного заходу народному депутату Надії Савченко у вигляді тримання під вартою. Відповідно рішення Шевченківського райсуду Києва Савченко має перебувати під вартою до 23 грудня.

Депутатці інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами й вибуховими речовинами.

Читайте також: Поліція відпустила помічника Савченко

22 березня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

23 березня Шевченківський райсуд Києва вперше обрав Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як відомо, в результаті ухвалення у 2016 році судової реформи у фізичних та юридичних осіб з'явилося право подати до КС скаргу, якщо вони вважають, що застосований в остаточному судовому рішенні в їхній справі закон суперечить Конституції.