Указ про воєнний стан не обмежує права і свободи громадян - Порошенко

Президентський указ про запровадження воєнного стану не містить жодних заходів, що обмежують права і свободу українців.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час звернення до українців у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В указі я не передбачаю жодних заходів, пов'язаних з обмеженням прав і свобод громадян, впровадженням цензури тощо. Сподіваюся, що і політики, і мас-медіа діятимуть відповідально і адекватно у ситуації, що склалася, і не атакуватимуть Україну тезами, які позичені в російських пропагандистів", - зазначив Порошенко.

Водночас він додав, що так само не планує поки що вдаватися до повної чи часткової мобілізації.

"Ця можливість залишається відкритою, лише якщо Росія таки вдасться до подальшої ескалації", - уточнив Президент.

Читайте також: Воєнний стан дозволить якнайшвидше відреагувати у разі вторгнення - Порошенко

Як повідомлялося, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко спочатку підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб - з 26 листопада до 25 січня, однак пізніше заявив, що рекомендуватиме Раді запровадити воєнний стан на 30 днів, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, що стартує наприкінці грудня.