Геращенко назвала круговою порукою відмову Ради зняти недоторканність з Березкіна

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко розцінює як кругову поруку відмову парламентаріїв зняти депутатську недоторканність із народного депутата від групи “Воля народу” Станіслава Березкіна.

Про це вона заявила у Facebook.

"Сьогодні парламент вчергове провалив зняття депутатської недорканності з конкретного депутата, Станіслава Березкіна, до якого у прокуратури є конкретні запитання щодо можливого незаконного виведення коштів з банку. Прокуратура вже заявила, що безвідповідальне рішення депутатів, яке розцінюю як кругову поруку, уповільнює і блокує слідчі дії", - написала Геращенко.

При цьому вона висловила впевненість, що напередодні виборів саме ті депутати, які не дали згоди на притягнення Березкіна до кримінальної відповідальності, найголосніше кричатимуть про необхідність боротьби з корупцією.

"Коли напередодні виборів депутати, фракції і політичні партії знову рватимуть на собі сорочки з криками про боротьбу з корупцією, уважно вивчіть, які ці політики голосували за зняття недоторканності зараз. І для мене, на жаль, очевидно, що цей склад парламенту навряд чи проголосує за зміни до Конституції - щодо зняття недоторканності. Але продовжать кричати про Президента, силовиків, замість виконати своє домашнє завдання", - зазначила Геращенко.

Також перший віце-спікер перепросила у генпрокурора Юрія Луценка за це провалене парламентом голосування.

"ВР, а не ГПУ відверто саботує зняття недоторканності з депутатів, а значить, блокує розслідування по багатьох справам. Соромно", - зазначила Геращенко і додала, що на всіх Погоджувальних радах нагадуватиме про зняття недоторканності і вимагатиме поставити відповідні зміни до Конституції на голосування. "Й зроблю все, що в моїх силах і повноваженнях, аби депутатська недоторканність була знята", - наголосила вона.

Читайте також: Рада відмовилася зняти недоторканність із Березкіна

Як повідомляв Укрінформ, раніше Луценко вніс до Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Березкіна, підозрюваного у причетності до заволодіння 20 млн доларів Ощадбанку.

Комітет ВР з питань регламенту 19 листопада визнав законним подання генпрокурора щодо надання згоди на притягнення Березкіна до кримінальної відповідальності. Водночас інші два подання ГПУ - про надання згоди на затримання та арешт депутата - профільний комітет визнав законними, проте недостатньо обгрунтованими і невмотивованими.

20 листопада Верховна Рада відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Березкіна.

За рішення на підтримку відповідного подання Генпрокурора проголосували лише 160 народних депутатів.