Про гібридну війну Росії не хотіла слухати у ПА НАТО лише Сербія - Геращенко

У Парламентській асамблеї НАТО представники сербського парламенту єдині виступили проти доповіді британського парламентарія Лорда Джоплінга "Протидія гібридним загрозам Росії".

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"Одна з найцікавіших і фундаментальних доповідей на Парламентській асамблеї НАТО в Галіфаксі - рапорт Лорда Джоплінга «Протидія гібридним загрозам Росії» . Доповідь одноголосно підтримана Комітетом з цивільного виміру та безпеки ПА НАТО, на її основі буде ухвалено резолюцію асамблеї... Єдині, хто в брутальній манері виступили проти доповіді (але не мали права голосувати проти її ухвалення) - це представники сербського парламенту", - написала Геращенко.

Вона зауважила, що реакція сербського парламенту - голос Кремля, який кричав у Галіфаксі, що "це весь світ воює з Москвою, що Крим не вкрали, а там був референдум, що на Донбасі нікого немає, що в Солсбері теж нікого не було і МН 17 не збивали".

"Не важливо, що це кричалося сербськими політиками англійською. Це був типовий приклад гібридної війни проти світу , яку веде Москва, в тому числі за допомогою своїх лобістів і адвокатів, інспірованих в різні інституції і асамблеї", - зауважила Геращенко.

Заступник Голови ВР додала, що в доповіді йшлося про конкректні факти гібридної війни РФ проти України, Грузії, Британії, інших країн і про конкретні пропозиції для відсічі гібридним методам Кремля.

Читайте також: Канада й Україна погодили співпрацю у Парламентській асамблеї НАТО

"Лорд Джоплінг звертає особливу увагу на боротьбу з фейковими новинами. Й вважає, що завдання влади, урядів і медіа та громадських активістів - протидіяти фейковим новинам, а не підігрувати ім. Важливо формувати в суспільстві критичне мислення проти споживання фейк ньюс і продукції ботоферми. Також необхідно посилити координацію між країнами НАТО і союзниками для протидії гібридним загрозам і кібератакам. Ми повинні разом швидко оцінювати гібридні загрози і давати відсіч", - наголосила Геращенко.

Вона додала, що разом із головою Постійної делегації України у ПА НАТО Іриною Фріз підтримали доповідь Лорда Джоплінга і надали колегам оновлену інформацію про гібридну і реальну війні РФ проти України - на Донбасі, в Криму, в медіа просторі і інтернеті, про спроби безпосереднього втручання в президентські вибори в Україні,"де Путін поставив мету провести лояльного собі кандидата /кандидатку".

Геращенко також висловила впевненість, що Грузія, Україна, Молдова повинні отримати чітку перспективу членства в НАТО і ЄС, бо це посилить колективну безпеку Європи.

Як повідомлялося, цими вихідними у канадському Галіфаксі проходить Парламентська асамблея НАТО, участь у якій беруть понад 270 делегатів. Лорд Джоплінг виступив із доповіддю "Протидія гібридним загрозам Росії" вчора.

Фото: Ірина Геращенко/ФБ