УПЦ КП підтримує принцип відокремлення від держави — Євстратій Зоря

Українська держава має право і зобов'язана протидіяти Кремлю, але це не означає її втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади в церкві.

На цьому наголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря під час спілкування з вірянами у чаті на сайті "Главред".

"Враховуючи агресію Росії проти України, Українська держава має не лише право, а й обов'язок протидіяти Кремлю, використовуючи всі визначені законом можливості. Але це не означає втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади, ні на інші питання, які становлять виключно компетенцію самої церкви", - сказав речник Київського патріархату.

Він також зазначив, що принциповою позицією УПЦ КП є те, що вона підтримує принцип відокремлення від держави так само, як і принцип співпраці з державою на благо суспільства.

"Якщо б держава намагалася втручатися у внутрішні церковні справи, то ми б протистояли таким спробам так само, як і держава, очевидно, протистоятиме можливим спробам з боку церкви втручатися у її справи. Ми - не державна церква і не прагнемо нею стати. Однак ми - державницька церква, що означає підтримку Української держави як принципу і сприяння всьому доброму, що робить держава для українського народу, як і критику того, що потребує церковної критичної оцінки", - зазначив Євстратій Зоря.

При цьому він навів приклад Росії, де з приводу автокефалії Української церкви президент Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки Росії, що свідчить про те, що з російського боку держава не лише не відділена від церковних питань, а, навпаки, найтісніше в них залучена, більше того, втручається в них і спрямовує їх, даючи відповідні вказівки Московській патріархії.

Читайте також: В Україні не було, нема і не буде державної церкви - Президент

 

Як повідомляв Укрінформ, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

15 жовтня на засіданні синоду РПЦ в Мінську було ухвалено "Заяву Священного синоду" у зв'язку з рішенням Константинопольського патріархату почати процес надання автокефалії Українській церкві - подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з ним визнано неможливим.

При цьому РПЦ вдалася до ряду погроз, зокрема заявила про намір призупинити служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський у рішенні надати автокефалію Українській православній церкві та допустить до храму священиків УПЦ КП.

20 жовтня стало відомо, що Російська православна церква (РПЦ) визнала Константинопольського патріарха Варфоломія розкольником.