Парубій нагадав Раді про важливе питання, яке не розглянули цього тижня

Голова Верховної Ради Андрій Парубій рекомендуватиме парламенту розпочати роботу наступного пленарного тижня з розгляду законопроектів про протимінну діяльність.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу «Рада», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цього тижня в нас залишилося важливе питання щодо розмінування. Є чотири зареєстрованих законопроекти. Питання розмінування - це, перш за все, гуманітарне питання для України. Водночас воно вже набуло міжнародного звучання для наших партнерів, які готові виділяти кошти і підтримувати Україну в розмінуванні, для чого й треба законопроект, який чітко регламентує і визначає яким чином відбувається цей процес. І тому цей закон я трактую як невідкладний. І я буду рекомендувати, щоб з нього ми розпочали роботу наступного (пленарного - ред.) тижня», - зазначив Парубій.

Згідно з календарним планом проведення сесії, наступний пленарний тиждень у Верховній Раді розпочнеться 6 листопада і триватиме до 9 листопада.

Читайте також: Законопроект про протимінну діяльність пройшов комітет ВР

Як повідомлялося, у 2016 році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність - урядовий проект № 4137, ініційований у лютому Арсенієм Яценюком, та альтернативний йому проект № 5189-1, внесений Володимиром Гройсманом у квітня 2016-го. Проте обидва документи були відкликані та зняті з розгляду.

Народні депутати України Ірина Геращенко та Ірина Фріз, яка є членом комітету з нацбезпеки і оборони і головою української парламентської делегації в ПА НАТО, підготували до внесення на реєстрацію в парламенті новий законопроект про протимінну діяльність.

За даними Міністерства оборони, внаслідок діяльності терористичних угрупувань та агресії Російської Федерації проти України близько 7 тис. кв. км звільнених територій Донецької та Луганської областей забруднено мінами та вибухонебезпечними залишками війни.

17 жовтня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендуватиме ухвалити в першому читанні законопроект народного депутата Івана Вінника ?9080-1 «Про протимінну діяльність в Україні». Загалом на розгляд Ради у першому читанні 18 жовтня було винесено чотири депутатських законопроекти – ?9080, 9080-1, 9080-2 і 9080-3.