Шанси змінити позицію Кремля зараз нижчі, ніж рік тому - Волкер

Дипломатичні зусилля США щодо врегулювання на Донбасі мали багато реальних здобутків, які дозволили правильно трактувати конфлікт, однак є принципові речі, які не вдалося змінити, на кшталт імперських підходів Росії.

Про це розповів у четвер під час виступу в "Атлантичній раді" в Вашингтоні спецпредставник США з питань переговорів по Україні Курт Волкер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Якщо говорити про зміни, то передусім ми змінили мову (формулювання, терміни – ред.) про те, що реально відбувається", - зауважив американськ дипломат.

Як приклад, він навів, що розмитий термін "території, які не контролюються (українським – ред.) урядом" був щонайменше неточним.

У цьому зв'язку Волкер підкреслив, що не потрібно замовчувати відповідальність Росії, оскільки існує "територія, яка контролюється Україною" і "територія, яка перебуває під контролем Росії". "Насправді треба бути дуже чітким у формулюваннях", - підкреслив Волкер.

Він також зазначив, що "Росія на 100% контролює командування військових сил, які окупують Донбас".

Крім того, серед досягнень Волкер назвав позицію США і європейських партнерів щодо зберігання й посилення тиску санкцій на Росію через її збройну агресію. У цьому зв'язку він підкреслив, що така тенденція зберігатиметься й надалі.

Ще одне досягнення, яке принесло реальний результат – це рішення США надати Україні летальну зброю, у тому числі протитанкові ракети, снайперські системи. "Але чого ми не зробили – ми не вплинули на процес прийняття рішень президентом Путіним та Росією", - зауважив він.

Читайте також: Кожні місяць-два проти Росії вводитимуться нові санкції – Волкер

У цьому контексті спецпредставник США висловив оцінку, що шанси змінити позицію Кремля зараз є нижчими, ніж навіть рік тому.

Він пояснив, що в РФ чекають результатів виборів в Україні як нових політичних можливостей впливу на ситуацію. "Я думаю, ми повинні залишатися на нинішньому шляху. Я вважаю, що санкції дійсно впливають, і ми бачимо докази цьому в Росії", - зауважив Волкер.

Він висловив упевненість, що послідовний тиск змусить Москву до справжнього врегулювання ситуації на сході України.