Україна активно готується до проведення сесії ПА НАТО в Києві - Геращенко

Фото

Україна активно готується до проведення весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО в Києві у 2020 році.

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко сказала на зустрічі з президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічене, повідомила віце-спікер у Facebook.

“Символічно, що перший візит новообраної президента Парламентської асамблеї НАТО Раси Юкнявічене відбувся саме до України. Сьогодні українська делегація в Асамблеї зустрілася з пані Юкнявічене. Україна, в тому числі завдяки активній позиції нашої делегації, виборола право проведення весняної сесії ПА НАТО в Києві у 2020 році. Вже зараз працюємо разом над підготовкою цього важливого для нас заходу”, - зазначила вона.

За словами Геращенко, ВР багато робить для адаптації законодавства до стандартів Альянсу. Народні депутати прийняли ключовий закон «Про національну безпеку України», в якому зафіксовано, що міністр оборони має бути цивільною особою. “На перехідний період Президент Порошенко прийняв рішення про продовження роботи на посаді МО С. Полторака, який залишив службу в ЗСУ. Але невдовзі, після перехідного періоду, Україна матиме чисто цивільного міністра, без армійського минулого”, - додала перший заступник Голови ВРУ.

Вона також запевнила Юкнявічене у тому, що парламент приділяє велику увагу питанням гендерної рівності в силових структурах. Учасники зустрічі обговорили широке коло питань і протидії спільним гібридним викликам, російській агресії і втручанню в вибори та спроб дискредитації Кремлем міжнародних інституцій.

Українська сторона розповіла про безпекову і гуманітарну ситуацію на окупованих Донбасі і Криму, закликала разом тиснути на РФ з вимогою звільнення заручників і політв‘язнів.

Читайте також: Черниш розповість у Комісії Україна-НАТО про ситуацію на Донбасі

“Також закликала керівництво ПА НАТО вплинути на Угорщину, що використовує членство в Альянсі задля блокування співпраці України з НАТО на рівні комісії Україна - НАТО, що не відповідає духу добросусідства, партнерства і співробітництва”, - додала віце-спікер.

Раса Юкнявічене висловила глибоке розуміння поточної ситуації в Україні та відзначила, що питання України залишається пріоритетним на порядку денному ПА НАТО. Окрім, того вона відзначила важливість внесених змін до Основного закону України, які закріплять наші євроатлантичні прагнення.