Росія готувала на Покрову “церковних тітушок”, щоб захопити храми — Порошенко

У день молебню за Україну та автокефалію української православної церкви українці об'єдналися і не піддалися на московську провокацію, хоча в РПЦ дуже чекали штурмів храмів.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на зустрічі з екзархами Вселенського патріархату 16 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я впевнений, що ми маємо шукати мир, і саме те, як пройшло 14 жовтня, День захисника України, день Покрови, коли всі українські політичні сили і весь український народ навпаки об'єднався і не піддався на московську провокацію, бо з таким нетерпінням вони чекали, що хтось буде штурмувати храми, десь там будуть якісь бійки. Вони навіть приготували своїх "тітушок", які б мали виконувати цю роль. А Господь сподобив так, що все відбулося, відбувається і буде відбуватися абсолютно мирним шляхом", - сказав Порошенко.

Він додав, що держава зі свого боку робитиме все можливе, щоб у відповідь на очікування українського народу та згідно з рішенням Синоду Вселенського патріархату єдину помісну православну церкву в Україні було створено в належні терміни і мирним шляхом.

Як повідомляв Укрінформ, 14 жовтня поліція затримала, за різними даними, від кількох десятків до сотні молодиків у спортивному одязі біля Києво-Печерської лаври.

Читайте також: Розрив РФ із Константинополем свідчить про правильність українського шляху — Порошенко

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, та обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет 11 жовтня висловив переконання, що об'єднавчий архієрейський собор буде скликано найближчим часом.