Порошенко підписав закон про збільшення чисельності членів ЦВК

Оновлено

Президент Петро Порошенко підписав закон щодо збільшення чисельності складу Центральної виборчої комісії з 15 до 17 осіб.

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради. 

Читайте також: Президент виступить у Раді зі щорічним посланням

У графі про стан проходження закону зазначається, що документ 19 вересня “повернуто з підписом від Президента”.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 вересня ухвалила закон про збільшення чисельності ЦВК.

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 20 вересня, виступить у Верховній Раді зі щорічним посланням щодо внутрішнього і зовнішнього становища України.

Відразу після цього Рада планує розглянути законопроект №9037 «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)», який Президент 3 вересня вніс до парламенту.

18 вересня Комітет з питань правової політики та правосуддя, який визначено основним у підготовці законопроекту, рекомендував ВР включити його до порядку денного сесії та направити до Конституційного Суду для отримання висновку. Водночас 19 вересня комітет у закордонних справах не повністю підтримав потенційний закон, рекомендувавши створити тимчасову спеціальну комісію для доопрацювання документа перед направленням до КС.

Також депутати планують включити до порядку денного і направити до Конституційного Суду законопроект №6236 «Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств».

Включення до порядку денного та направлення на висновок КС потребують ще два законопроекти - №8329 і №8380 про внесення змін до статті 133 Конституції щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей на Січеславську та Кропивницьку відповідно.

Читайте також: Останній термін призначення виборів в ОТГ в цьому році 12 жовтня - експерт

Окрім того, до порядку денного пропонується включити проекти постанов щодо подальшої роботи над законопроектами №6773 і №7203, які передбачають внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності. У червні Конституційний Суд визнав обидва проекти такими, що не суперечать статтям 157 і 158 Основного закону. Раніше голова ВР Андрій Парубій прогнозував, що друге голосування стосовного цього рішення можливе на початку листопада 2018 року.

У четвер Рада збирається звільнити з посади 13 із 15-ти членів Центральної виборчої комісії, термін повноваження яких минув, і призначити 14 нових, подання на яких Президент вніс до парламенту на початку лютого. Напередодні голова ВР Андрій Парубій у залі пленарних засідань підписав закон №9090 щодо збільшення чисельності ЦВК з 15 до 17 осіб і направив його на підпис Президенту Петру Порошенку. На переконання спікера, розширення кількісного складу Центрвиборчкому є шляхом до розв'язання проблеми щодо оновлення державного органу.

Наступним питанням, згідно з порядком денним, визначено призначення на посаду суддів Конституційного Суду України за квотою парламенту.

ВР також включила до порядку денного та прийме рішення щодо законопроекту №9026, ініційованого першим віце-спікером Іриною Геращенко. Цей проект стосується внесення зміни до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" і передбачає розблокування виплати соціальної допомоги сім'ям політв'язнів Кремля.

Пленарного четверга Рада має намір розглянути у другому читанні і законопроект №6518 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів» і проект закону №8528 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання відпусток працівників театрів» (перше читання).