Кубів підтвердив, що Кабмін готовий представити Раді проект бюджету-2019

Кабінет міністрів готовий у п'ятницю, 21 вересня, представити у Верховній Раді проект державного бюджету на 2019 рік.

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як ми і обіцяли, уряд третій рік поспіль вчасно схвалив і 14 вересня 2018 року подав до Верховної Ради проект бюджету на 2019 рік. У цю п'ятницю уряд готовий детально представити його народним депутатам. Ми заклали до бюджету показники, які забезпечать продовження стратегічно важливих реформ, змін і економічного зростання України», - сказав Кубів.

За його словами, на розвиток сектору національної безпеки і оборони передбачено 209,3 мільярди гривень, зокрема 36,2 млрд грн передбачається спрямувати на розвиток і модернізацію військової техніки, 108,3 млрд грн - на грошове забезпечення військовослужбовців та 82,1 млрд - на громадську безпеку.

Кубів також додав, що в проекті держбюджету на 2019 рік передбачено кошти на продовження реформи в енергетичній сфері, зокрема 2,3 млрд на підтримку ринку вугільної галузі та 1 млрд на підвищення надійності постачання електроенергії. До того ж, 2 млрд передбачається спрямувати на енергоефективність. 

«Також додаткових 8,3 млрд уряд пропонує спрямувати на дороги. Таким чином, на якісні українські дороги передбачено 56 млрд грн. На розвиток доріг місцевого значення - 17,7 млрд і 2,5 млрд - на забезпечення безпеки дорожнього руху», - зазначив Кубів.

Водночас, за словами віце-прем'єр-міністра, уряд передбачив 6,9 млрд грн на підтримку вітчизняного АПК, з яких 1,38 млрд пропонується спрямувати на програму закупівлі сільгосптехніки, 1 млрд - на фермерські господарства і 4 млрд - на розвиток тваринництва.

Серед пріоритетів також визначено розбудову шкіл, дитячих садочків, об'єктів культури, соціального захисту та транспортної інфраструктури. 

Читайте також: Луценко назвала умови, за яких Президент дасть "зелене світло" держбюджету

«Окремо відзначу, що ми заклали на 27,8 млрд більше, ніж торік, на якісну освіту для дітей», - уточнив Кубів. 

При цьому на модернізацію початкової освіти в проекті держбюджету на 2019 рік передбачено 1 млрд грн. Також додаткові 9,5 млрд грн пропонується спрямувати на систему охорони здоров'я. Загалом, за словами Кубіва, для галузі охорони здоров'я передбачено 92,3 млрд грн.

На фінансування культури у держбюджеті пропонується передбачити 5,4 млрд грн, з яких 1 млрд - на підтримку вітчизняного кіно.

Як повідомляв Укрінфом, Кабмін 14 вересня схвалив проект бюджету-2019 і направив його на розгляд парламенту.