Борг Януковича: у Мін’юсті сказали, до чого готується Україна

Рішення Апеляційного суду Англії дало можливість Україні в англійських судах доводити факти незаконної агресії, втрати частини територій через вторгнення, спроби шантажу з боку Російської Федерації.

Про це написав міністр юстиції України Павло Петренко на сторінці у Facebook.

«Ми вітаємо безпрецедентне рішення Апеляційного суду Англії, яке підтвердило українську позицію й дало можливість Україні в англійських судах доводити факти незаконної агресії, втрати частини територій через вторгнення, спроби шантажу з боку Російської Федерації й усі інші факти гібридної війни», - написав Петренко.

Він зазначив, що у 2013 році відбулися «маніпуляція режиму Януковича і зговір з керівництвом держави-агресора для того, щоб у Росії з'явився спосіб шантажу і впливу на Україну».

«Готуємося до наступного раунду. Правда - за нами», - наголосив міністр юстиції.

Як повідомляв Укрінформ, справу про «борг Януковича» перед Російською Федерацією повернули в суд першої інстанції. Вимога Кремля віддати 3 млрд дол., виданих Києву наприкінці 2013 року, не задоволена.

Читайте також: Мінфін прокоментував рішення суду Англії щодо "боргу Януковича"

22 січня Апеляційний суд Англії розпочав розгляд скарги на рішення суду щодо спору з Росією щодо боргу в 3 млрд дол., які уряд екс-президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування у владі.

У грудні 2013 року довірена особа The Law Debenture Trust Corporation p.l.с. звернулася з цим позовом проти України на користь Російської Федерації.

Україна виступає проти вимог Росії гасити борг, посилаючись, у тому числі, на те, що Росія чинила на Україну незаконний тиск. У березні 2017 року англійський суд першої інстанції дозволив розглядати справу в порядку спрощеного провадження.

Також суд дійшов висновку, що Україна мала законну дієздатність укладати договори щодо облігацій, а політична частина аргументів України щодо примусу і тиску не може розглядатися в судовому порядку, тобто не може бути розглянута англійським судом.

Після цього Україна звернулась і отримала дозвіл на апеляційне оскарження всіх негативних висновків у рішенні суду першої інстанції.

Уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд дол. у рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року.

У 2015 році російська сторона поставила вимогу повернути борг, не прийнявши пропозиції щодо його реструктуризації. Українська влада відмовилася визнавати борг офіційним.