Мінфін прокоментував рішення суду Англії щодо

Мінфін прокоментував рішення суду Англії щодо "боргу Януковича"

Укрінформ
Рішення Апеляційного суду Англії повернути справу щодо так званого боргу Януковича у суд першої інстанції дасть змогу Україні представити свій захист у повному обсязі і є визначною перемогою нашої держави.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

"Сьогодні Апеляційний суд Англії проголосив довгоочікуване рішення за апеляцією України на рішення, постановлене суддею Блером у березні 2017 року у порядку спрощеного провадження на користь Росії у справі щодо так званого "російського боргу". Скасування попереднього рішення та надання Україні можливості представити свій захист в повному обсязі в суді першої інстанції є визначною перемогою України", - зазначили в міністерстві.

У Мінфіні нагадали, що рішення Апеляційного суду було ухвалене за результатами слухання апеляції України, яке відбулося у Лондоні з 22 по 26 січня 2018 року. Росія навела усі можливі аргументи задля того, щоб уникнути відповідальності за свої дії. Однак Апеляційний суд одностайно вирішив, що англійський суд має провести повний і відкритий судовий розгляд позиції України.

Таким чином, як пояснили в міністерстві, за результатами розгляду Апеляційним судом Англії скарги України на рішення англійського суду першої інстанції наша держава виграла з питання необхідності розгляду аргументів щодо примусу у повному судовому процесі та з питання необхідності постійного зупинення провадження, якби англійський суд дійшов висновку про неможливість розгляду аргументів України щодо примусу.

Читайте також: Справу про «борг Януковича» повернули в суд першої інстанції — Гройсман

Однак, Україна програла з питань дієздатності, повноважень, непрямих умов та контрзаходів, а також із питання наявності інших вагомих підстав для повного судового розгляду, зазначають у Мінфіні.

Рішення англійського суду першої інстанції, винесене у порядку спрощеного провадження, скасовано повністю.

Як зазначила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, одностайні висновки Апеляційного суду надають тепер Україні можливість представити перед судом свою давно відстоювану позицію про те, що угоди стосовно єврооблігацій на суму 3 мільярди доларів США є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню. "Україна вітає надану можливість у повному обсязі представити та довести свою позицію щодо неправомірності дій Росії. Росія повинна нести відповідальність за свої міжнародно-протиправні діяння, і англійський суд чітко дав зрозуміти, що не ухилятиметься від прийняття рішення у цьому питанні", - сказала Маркарова.

У міністерстві пояснили, що Апеляційний суд також надав дозвіл обом сторонам оскаржити це рішення у Верховному Суді Великої Британії. Однак Україна впевнена, що їй вдасться переконати Верховний Суд визнати та залишити в силі висновки Апеляційного суду. "У будь-якому разі Україна з нетерпінням чекає на можливість невдовзі заявити свої аргументи та надати докази свавільних актів агресії Росії під час повного та відкритого розгляду справи у англійському суді", - заявили в Мінфіні.

Як повідомляв Укрінформ, 22 січня Апеляційний суд Англії почав розгляд скарги на рішення суду відносно спору з Росією щодо боргу в 3 млрд дол., які Кабмін екс-президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування у владі. Повідомлялося також, що за підсумками слухань Апеляційний суд, швидше за все, візьме час - близько шести місяців - на ухвалення рішення.

У грудні 2013 року довірена особа The Law Debenture Trust Corporation p.l.с. звернулася з цим позовом проти України на користь Російської Федерації.

Україна виступає проти вимог Росії гасити борг, посилаючись, у тому числі, на те, що Росія здійснювала на Україну незаконний тиск. У березні 2017 року англійський суд першої інстанції дозволив розглядати справу в порядку спрощеного провадження.

Також суд дійшов висновку, що Україна мала законну дієздатність укладати договори щодо облігацій, а політична частина аргументів України щодо примусу і тиску не може розглядатися в судовому порядку, тобто не може бути розглянута англійським судом.

Після цього Україна звернулася за отриманням і отримала дозвіл на апеляційне оскарження всіх негативних висновків у рішенні суду першої інстанції.

Уряд Миколи Азарова отримав кредит на 3 млрд дол. в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем в грудні 2013 року.

У 2015 році російська сторона поставила вимогу повернути борг, не прийнявши пропозиції щодо його реструктуризації. Українська влада відмовилася визнавати борг офіційним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-