Брюссель прокоментував намір Києва закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО

У Євросоюзі поважають право України закріпити в Конституції незворотність європейського і євроатлантичного курсу держави, однак нагадують про необхідність продовження реформ, визначених в Угоді про асоціацію.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив речник ЄС.

"Це є суверенним правом кожної країни – вносити зміни до Конституції та визначати свої стратегічні цілі", - заявив речник.

При цьому в ЄС нагадали, що Угода про асоціацію Україна-ЄС визначає, що просування реформ та процес зближення України сприяє поступовій економічній інтеграції та поглибленню політичної асоціації держави з Євросоюзом, що також було підтверджено на двосторонньому саміті 9 липня.

"Відтак ми повною мірою зосереджені на імплементації Угоди про асоціацію ЄС-Україна, включаючи поглиблену і всеохоплюючу ЗВТ, задля повного використання її можливостей на користь обох сторін", - заявили в ЄС.

Читайте також: Курс на ЄС і НАТО: законопроект Порошенка пройшов оборонний комітет Ради

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначено Президентом як невідкладний.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в НАТО.

Окрім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.