Інтелектуальна власність: Рада відхилила поправки до законів

Верховна Рада відмовилась узгодити положення чинного законодавства у сфері інтелектуальної власності з директивами та регламентами ЄС та імплементувати відповідні положення Угоди про асоціацію в частині правової охорони винаходів та корисних моделей.

Жодна з пропозицій про ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей» у першому читанні й направлення його на доопрацювання не набрала необхідної кількості голосів, відтак він вважається відхиленим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урядовий законопроект передбачав внесення змін до Цивільного кодексу України та Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Враховуючи вимоги права Європейського Союзу у сфері охорони прав на винаходи та корисні моделі, а також положення Угоди про асоціацію, проектом закону пропонувалося, зокрема, розширення переліку об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона.

Проектом передбачалися також можливість подання заявок в електронній формі; право будь-якій особі подати до закладу експертизи мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід.

Крім того, в законопроекті уточнювався порядок надання додаткової охорони прав на винаходи; розширювався перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи (корисні моделі).

Передбачалась і можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку (“post-grant opposition”).

Читайте також: Рада ухвалила євроінтеграційний закон про подолання піратства

Як повідомлялося, 20 червня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про реалізацію експериментального проекту із організації діяльності Фонду державного стимулювання створення й використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків. Відповідний проект ініційовано Мінекономрозвитку.

Проект передбачає впровадження механізму фінансування створення і подальшого використання (комерціалізації) винаходів, розробок, корисних моделей та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Конкурсний відбір проектів, яким надаватиметься підтримка, здійснюватиме Мінекономрозвитку.