Омбудсмени України і Литви шукатимуть шляхи відвідання українських політв'язнів

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова планує у середу, 25 липня, обговорити з омбудсменом литовського Сейму Раймондасом Шукисом питання співробітництва з європейською мережею омбудсменів щодо відвідання українських політв'язнів.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook після зустрічі у вівторок представників уряду з родинами політв'язнів.

«Завтра я зустрічатимусь із Омбудсменом Литовської Республіки. Будемо вирішувати питання співробітництва з європейською мережею омбудсменів щодо відвідання українських політв'язнів», - зазначила Денісова.

Окрім того, найближчим часом, за її словами, буде організована зустріч представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ)  з родинами політв'язнів, «аби знайти таки шлях відвідати українців, яких утримують в РФ та окупованому Криму».

Як повідомлялося, Денісова вимагає від російської сторони відкоригувати список утримуваних в Україні росіян для їх відвідування російським омбудсменом і дати дозвіл на дзеркальні візити до українських політв'язнів у РФ.

Читайте також: Денісова вимагає від РФ невідкладно дозволити візити до політв'язнів

4 липня Денісова зустрілася з омбудсменом литовського Сейму Раймондасом Шукисом та керівником Офісу Омбудсменів Сейму Литовської Республіки Аугустінасом Нормантасом. Литовські колеги запевнили Денісову, що готові співпрацювати у розробці механізму та подальших кроків щодо залучення європейських інституцій омбудсменів до звільнення українських політв’язнів.

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 25 липня буде порушено питання про недопуск Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до українських політв'язнів у Росії.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Фото: Facebook