Гройсман закликав завтра проголосувати поправки до закону про ВАС

Уряд закликає Верховну Раду завтра консолідуватися та проголосувати поправки до закону про антикорупційний суд.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, презентуючи звіт уряду за перше півріччя цього року на засіданні Кабінету міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже принципово, щоб український парламент зміг об'єднатися і проголосувати нову поправку до закону про антикорупційний суд. Антикорупційний суд дасть можливість усім бути в рівних умовах. Якщо ти скоїв злочин - ти отримаєш вирок, але якщо ти його не скоїв, то суд має тебе захистити", - сказав Гройсман.

Він наголосив, що наявність антикорупційного суду дасть можливість відновити справедливість. 

"Це дуже важливо, щоб був найвищий судовий захист справедливості в Україні", - зазначив Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у четвер планує розглянути у другому читанні законопроект №7441, що передбачає внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону про Вищий антикорупційний суд, яким пропонується врегулювати питання організації та діяльності ВАС і який має містити норму закону про Антикорупційний суд у частині апеляцій.

21 червня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №7441, яким пропонується врегулювати питання організації та діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів.

Того ж дня ВР ухвалила закон "Про утворення Вищого антикорупційного суду", яким запустила створення ВАС.

7 червня Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд", яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності.  

Читайте також: Гройсман розповів як робота держкомпаній стане прозорішою

Після ухвалення активісти Центру протидії корупції звернули увагу на те, що в оприлюдненому документі міститься норма, яка дозволяє розглядати апеляції щодо уже відкритих справ у судах загальної юрисдикції, а не в антикорупційному суді. Антикорупціонери повідомили, що ця правка не була зачитана у сесійній залі перед голосуванням та не обговорювалася у профільному комітеті. Таким чином, закон уможливлює ситуацію, коли апеляції у справах Національного антикорупційного бюро, розгляд яких уже почався в загальних судах першої інстанції, розглядатимуться в обхід Вищого антикорупційного суду.