ОБСЄ деякою мірою стримує російську агресію – Чубаров

ОБСЄ деякою мірою стримує російську агресію - вона не переходить всі межі.

Таку думку висловив у розмові з кореспондентом Укрінформу депутат Верховної Ради України, голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров, який бере участь в 27-й сесії ПА ОБСЄ що проходить у Берліні 7-11 липня.

«До тих пір, поки хоча б на рівні загальних документів, рішень, резолюцій ще утримуються позиції навколо цінностей ОБСЄ, можна говорити, що агресія не переходить всі непередбачені межі», - вважає політик.

При цьому він зауважує, що хоча ОБСЄ зараз певною мірою утримує оборону навколо цінностей, організація не в змозі змусити дотримуватися їх тих, хто вже порушив.

До того ж, вказує Чубаров ще на одну небезпеку, завдяки різним процедурам і позитивній діяльності ОБСЄ якась країна, в нашому випадку Росія, намагається ці принципи обійти, прикриваючись різними нібито благими ідеями, наприклад, розширення економічних можливостей для всіх країн-учасниць ОБСЄ, від Атлантики до Тихого океану, від Ванкувера до Владивостока, обіцяючи безмежний економічний простір. Мета при цьому – відвернути увагу від грубих порушень територіальної цілісності, які були допущені з боку РФ.

Читайте також: Берлінські активісти нагадали парламентаріям ОБСЄ про голодування Сенцова

Голова Меджлісу в неділю, крім церемонії офіційного відкриття щорічної сесії, взяв також участь у засіданні Комітету з демократії, прав людини і гуманітарних питань, а також організованого українською делегацією експертного обговорення на тему впливу збройного конфлікту на екологію сходу України. Там він розповів про те, який вплив окупація має на Крим і про те, що після деокупації потрібні будуть колосальні витрати, щоб привести півострів у вигляд, придатний для життя. Росія, підкреслив він, вкладає великі гроші в Крим, але виключно як військову базу.

У сесії ПА ОБСЄ беруть участь близько 300 парламентаріїв із 57 країн-членів, а також представники міжнародних організацій.