Денісова попросила послів ЄС закликати Путіна звільнити українських політв’язнів

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала послів Євросоюзу звернутися до президента РФ Володимира Путіна, щоб він звільнив українських політв’язнів, які утримуються на території Російської Федерації та в тимчасово окупованому Криму.

Про це омбудсмен заявила в ефірі "Свободи слова" на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Напередодні саміту "Україна-ЄС" я дійсно звернулася сьогодні до послів та закликала їх, щоб вони звернулися до президента РФ Путіна, щоб саме він виконав гуманітарну місію та звільнив наших політв’язнів, які тримаються в Російській Федерації та тимчасово окупованому Криму", - заявила Денісова, коментуючи сьогоднішню зустріч у парламенті з послами країн ЄС.

Вона підкреслила, що будь-який тиск на Путіна "буде дуже добрим та все-таки наблизить можливість для наших політв’язнів бути вдома".

Денісова зазначила, що під час зустрічі з послами ЄС поінформувала їх про те, що незважаючи на домовленості, які були досягнуті між Президентом України Петром Порошенком і Володимиром Путіним, російська сторона зірвала ці домовленості. Українського омбудсмена не допустили ні до Романа Сущенка, ні до Миколи Карпюка, ні до Олега Сенцова.

Читайте також: Денісова озвучила умови допуску омбудсмена РФ до ув’язнених в Україні

"Ми пропонуємо все-таки виконати ці домовленості, реалізувати усі гарантії, які надав мені президент Путін, щоб я могла відвідати (українських політв’язнів – ред.). Я вже запропонувала "дорожню карту", щоб задовольнити обидві сторони - російському омбудсмену та мені – здійснити візити. Але ми наголошуємо, що це можливо лише на умовах дзеркальності, синхронності та взаємності", - заявила Денісова.

Український омбудсмен Людмила Денісова 15 червня прибула в Росію, але їй не дозволили зустрітися з жодним з українських політв'язнів.

Усього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.