Петренко розказав, як знизити кількість "соціальних" позовів до ЄСПЛ

Міністерство юстиції України найближчими днями презентує низку законодавчих ініціатив для виконання рішень Європейського суду з прав людини у справі "Бурмич та інші проти України". 

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко у вівторок, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша амбітна ціль - буквально найближчими днями ми презентуємо низку законодавчих ініціатив для того, щоб вирішити так звану справу Бурмича. Це 12 тисяч справ, які були об'єднані за одним типом. І тоді я думаю, що Україна буде в позитивному рейтингу країн, у яких є найменша кількість звернень до ЄСПЛ. Залишиться тільки частина справ, пов'язаних з війною і подіями на сході країни та в анексованому Криму. Але це об'єктивна ситуація, і тут ми будемо продовжувати супродовжувати ці справи в ЄСПЛ", - зазначив Петренко. 

Він також повідомив, що нині в рейтингу за кількістю звернень до ЄСПЛ Україна знаходиться поряд з Італією. 

"Ми зараз знаходимося по сусідству з Італією. Тобто це 4, 5, 6 місце. Але проблема залишилася. І залишилася вона нам у спадок від попередньої влади, коли дуже багато соціальних питань, які приймалися на рівні законів, у подальшому просто не забезпечувалися фінансуванням, і держава фактично була змушена потім компенсовувати збитки", - додав міністр юстиції. 

Читайте також: ЄСПЛ визнав мораторій на продаж землі в Україні порушенням прав людини

Як повідомлялося, 12 жовтня 2017 року Велика палата Європейського суду з прав людини прийняла рішення у справі «Бурмич та інші проти України», згідно із яким більше ніж 12 тис. українських скарг до ЄСПЛ було фактично передано від Євросуду одразу під контроль Комітету міністрів Ради Європи.