Суд зобов'язав СБУ відкрити справу через затримання Лусваргі рухом С14 - адвокат

Документ

Шевченківський суд Києва зобов'язав СБУ відкрити кримінальне провадження проти лідера праворадикального руху С14 Євгена Карася через вчинення дій стосовно бразильця Рафаеля Лусваргі, якого в Україні звинувачують в участі в незаконних збройних формуваннях.

Про це у Facebook повідомив адвокат Лусваргі Валентин Рибін.

"Вранці 18.05.2018 р. Шевченківський суд Києва зобов'язав порушити кримінальне провадження у відношенні Є.Карася за фактом вчинення дій, що підпадають під визначення "теракт", - написав він.

Адвокат також оприлюднив відповідні документи - заяву про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ст. 258 (терористичний акт) і ст. 146 (незаконне позбавлення волі) ККУ та рішення суду, яке зобов'язує слідчого СБУ внести відомості до ЄРДР та видати адвокату виписку з реєстру.

У заяві йдеться, що 4 травня біля посольства Республіки Бразилія в Україні на очах у консула група праворадикалів з об'єднання С14 під керівництвом Євгена Карася здійснила напад на іноземного громадянина і у поневоленому стані повела до будівлі СБУ з метою передати правоохоронцям. Зазначається, що дорогою "Карась та інші особи завдали Лусваргі тілесних ушкоджень, піддавали його знущанню, принижували його честь і гідність".

"Дії Карася та групи невстановлених осіб вчинені з метою залякування населення України та демонстрації своєї явної безкарності, а також спрямовані на ускладнення міжнародних відносин між Україною та Бразилією", - сказано у документі.

Шевченківський суд Києва задовольнив скаргу на бездіяльність слідчого Головного слідчого управління СБУ і зобов'язав протягом 24 годин внести відомості про вчинення даного кримінального порушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Заява та рішення суду, оприлюднені адвокатом Рафаеля Лусваргі у Facebook

Суд у справі бразильця Рафаеля Лусваргі, якого в Україні звинувачують в участі в незаконних збройних формуваннях, перенесли на 12 червня.

7 травня Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області постановив арештувати на 60 діб бразильця Лусваргі, який воював на боці бойовиків ОРДО, він перебуватиме під вартою до 5 липня у СІЗО Дніпра.

Наприкінці квітня журналісти Радіо Свобода знайшли Рафаеля Лусваргі у чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (Московського патріархату). Журналісти виявили, що він колись обіцяв "дійти до Києва і закінчити війну", штурмував Дебальцеве і зазнав поранення під Донецьким аеропортом, а зараз перебуває на волі. 4 травня праворадикали передали Лусваргі Службі безпеки України.

Читайте також: На суд у справі бразильського бойовика Лусваргі не з'явився адвокат

Як повідомлялося, у жовтні 2016 року Лусваргі затримали співробітники СБУ під час перетину державного кордону України в міжнародному аеропорту "Бориспіль".

У січні 2017 року Печерський районний суд Києва визнав бразильця винним у створенні терористичної організації, створенні непередбачених законом збройних формувань і призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він став першим іноземцем не з Росії, засудженим Києвом за участь у війні на Донбасі.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок і повернув справу Лусваргі на новий розгляд.

15 лютого 2018 року Верховний суд визначив територіальну підсудність кримінального провадження за Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області.