Політична еліта не впливає на суди – заступник голови ВККС

Одним із відчутних вже зараз результатів судової реформи є значне зменшення впливу політиків та олігархів на судову систему України.

Про це сказав заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Станіслав Щотка в інтерв’ю "Главкому".

За його словами, бар’єром, який став між судами та впливовими людьми, є інституційні та законодавчі зміни, впроваджені в ході реформи судової системи.

"У Президента зараз немає прямих важелів активно впливати на судовий корпус, його функція церемоніальна – він не може не підписати указ про призначення судді, якщо той пройшов через ВККС та Вищу раду правосуддя. Парламент взагалі поза процесом – туди жоден суддя вже не ходить на призначення", – сказав Щотка.

Він додав, що станом на сьогодні з судової системи України пішли у відставку близько двох з половиною тисяч так званих старих суддів – більша частина з них не захотіла брати участі у новому кваліфікаційному оцінюванні, яке серед іншого передбачає перевірку майнового стану суддів та оцінку їхньої доброчесності.

"Судді взяли і звільнились, через що у нас утворилась дірка. Станом на 16 квітня у нас штатна чисельність – 8802 судді, а вакантних посад – майже 2,5 тисячі. Ще майже тисяча – це судді-п’ятирічки, у яких закінчилися повноваження. Вони є, але за законом працювати не можуть, бо стати до роботи можуть тільки після кваліфікаційного оцінювання і нашої рекомендації", - розповів заступник голови ВККС.

Читайте також: ВККСУ 17 травня розгляне переведення суддів ВСУ та вищих спецсудів

Він нагадав, що ще в 2009 році говорив, що в першу чергу треба знищити стару, пов’язану зв’язками модель, "коли судді вже зрослися, ну, наприклад, з олігархами". "У нас було "донецьке правосуддя", вимальовувалось "дніпропетровське", "львівське", "закарпатське правосуддя". У кожного олігарха з’являлась армія суддів. Це ж жах. Завдання полягало в тому, щоб відійти від цієї моделі максимально далеко і подібні речі унеможливити", – зазначив Щотка.

За його словами, кадровий дефіцит у судовій системі планується поповнити за рахунок правників, які раніше не працювали суддями, але відповідають вимогам до професії. Частина з них зараз проходить річне інтенсивне навчання в Національній школі суддів. Після навчання їм треба буде пройти кваліфікаційний іспит та конкурс вже на конкретні посади.