У Раді з’явився законопроект Гройсмана про покарання за махінації на виборах

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Зазначається, що ініціатором законопроекту є Прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Станом на 13 квітня законопроект отримано і передано на розгляд керівництву.

Текст проекту закону наразі не опубліковано.

Як повідомлялося, 11 квітня на засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його заступник Тетяна Ковальчук презентували відповідний законопроект.

Читайте також: В ОПОРІ заявляють, що за підкуп виборців ніхто у в’язницю так і не сів

У ньому пропонується за надання виборцям неправомірної вигоди, фальсифікацію виборчої документації та непрямий підкуп виборців позбавляти волі терміном до 6 років.

Також правоохоронці отримають можливість здійснювати негласні слідчі дії та збирати належні докази для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників у передвиборчій боротьбі.

Проект закону також передбачає запровадження відповідальності за підкуп кандидата і криміналізацію здійснення передвиборної агітації, яка супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди. У законопроекті суттєво розширюється поняття неправомірної вигоди, яка може надаватися виборцям. Зокрема, до неї пропонується віднести спиртні напої та продукти харчування.

У проекті закону також пропонується скасувати кримінальну відповідальність за знищення чи приховування виборцями своїх власних бюлетенів, обмежившись штрафом.