Прокуратура скаржиться на адвокатів Януковича: ходять на засідання "через одне"

Прокурор ГПУ Руслан Кравченко наголошує, що законодавством передбачена можливість призначення судом безоплатного захисника у випадку неявки на судові засідання адвокатів обвинувачуваного тричі підряд.

Про це він сказав журналістам в Оболонському райсуді Києва, який у вівторок переніс засідання у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича через неявку адвокатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо захист буде повторно не приходити і зривати судове засідання, наприклад, сьогодні не прийде, 4 квітня не прийде і, наприклад, на третє призначене судове засідання - тоді сторона обвинувачення має право подати клопотання щодо призначення безоплатного захисника і тоді суд матиме повноваження призначити безоплатного", - пояснив Кравченко.

Разом із тим він наголосив, що у випадку, коли захист присутній на судових засіданнях "через одне" і прибуває непідготовленим та не забезпечує явку свідків сторони захисту, то в цьому випадку у суду немає повноважень щодо забезпечення належного судового розгляду справи.

За словами прокурора, раніше в законодавстві передбачалося, що суд мав право призначати безоплатного адвоката, який мав право приходити на судові засідання разом із "платними" адвокатами, і таким чином була можливість забезпечення проведення судових засідань.

Як повідомлялося, у вівторок, 27 березня, Оболонський районний суд Києва переніс засідання з розгляду справи за обвинуваченням Януковича у державній зраді на 4 квітня через відсутність адвокатів, які у заяві до суду поінформували, що цього тижня перебуватимуть у відрядженнях в інших країнах.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що адвокати екс-президента пропустять вже 11 судових засідань.

Читайте також: Держзрада Януковича: суд перенесли, адвокати роз'їхалися по відрядженнях

29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Суд вже завершив допит свідків у справі проти Януковича з боку обвинувачення і перейшов до допиту свідків захисту. Зокрема, вже допитано екс-главу МЗС України Леоніда Кожару, співробітника Украероруху Андрія Черткова та кримчанку Медієву, яка була учасницею так званого "антимайдану".