У МЗС пояснили, в чому маніпуляції Угорщини щодо “мовного закону”

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар назвав маніпулятивними заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто стосовно вимог до освітнього закону і виконання рекомендацій Венеціанської комісії.

Про це Боднар написав у Twitter.

"Угорщина маніпулює, оскільки: по-перше, уряд України вже затвердив законопроект про продовження перехідного періоду до 2023 року, а по-друге, Венеціанська комісія вказала, що і як вдосконалити", - написав Боднар.

Він висловив жаль з приводу того, що бажання глави угорської дипломатії заробити голоси на виборах "перемагає здорову логіку двосторонніх двосторонніх відносин".

Коментуючи висловлене Сіярто невдоволення планами Міноборони України відновити військову частину в Берегові, Боднар зауважив що своїми заявами Угорщина грає на руку Росії.

Читайте також: Освітній закон: МЗС Угорщини обіцяє блокувати саміт Україна-НАТО

"Тим часом, в обхід санкцій ЄС і НАТО, угорське Міноборони співпрацює з Росією у військово-технічній сфері, прикладом чому є контракти на ремонт і придбання військових гелікоптерів", - констатував заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пообіцяв заблокувати участь Президента України Петра Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року, якщо Угорщина не отримає гарантій, що український закон про освіту не набуде чинності до 2023 року та в нього будуть внесені істотні зміни згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Раніше глава МЗС Угорщини висловив невдоволення планами Міноборони України відновити військову частину в Берегові.

У лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.