Посли G7 кваплять Раду із призначенням голови НБУ

Посли країн "Великої сімки" (G7) сподіваються на невідкладне призначення глави Національного банку України.

Про це йдеться у заяві "Групи підтримки України" G7AmbReformUA у Twitter

"Довгоочікуване призначення голови Національного банку України має вирішальне значення для збереження інституційної цілісності центрального банку. Зважаючи на важливу роль, яку Національний банк відіграє у підтримці макроекономічної стабільності, ми вважаємо, що сильне та незалежне керівництво установи є необхідною умовою підтримки економічного зростання, залучення інвестицій та підвищення рівня життя для українців. Таким чином ми закликаємо до невідкладного процесу обрання голови НБУ, який здатний впроваджувати незалежну політику банку", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня Президент Петро Порошенко вніс до парламенту кандидатуру першого заступника голови НБУ Якова Смолія на посаду голови Нацбанку. Одночасно була зареєстрована постанова про звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку. Смолій з 6 лютого почав проводити зустрічі з фракціями Верховної Ради.

Гонтарева 10 травня 2017 року подала заяву про відставку. 

Читайте також: БПП назвала свого кандидата на посаду голови НБУ

Згідно з Конституцією, голову НБУ призначає і звільняє Верховна Рада за поданням Президента.

Раніше Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив на готовності до розгляду питання призначення нового голови Національного банку України на пленарному тижні 27 лютого - 2 березня.