Україна не вестиме діалог із бойовиками про миротворців ООН - Єлісєєв

Україна не вестиме діалог з представниками угруповань "ДНР" та "ЛНР" щодо розгортання миротворчої місії ООН в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода заступник голови Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

За його словами, для України головне - обговорити це питання зі своїми ключовими партнерами. Він нагадав, що остаточне рішення ухвалює Рада безпеки ООН, постійним членом якої є Росія.

"Звичайно, ми не збираємося вести ніякого діалогу і узгоджень з бойовиками, тому що всім зрозуміло, що за бойовиками стоїть Росія, і в цьому зв’язку ключовий виклик – отримати згоду на розгортання такої операції від Москви", – зазначив Єлісєєв.

Посадовець додав, що для введення миротворців також потрібен дозвіл України.

"Приймаюча сторона – це Україна, яка вважає ці території окупованими. Тому, якщо буде згода України, я думаю, що нам не потрібна на це згода якихось окремих бандформувань", – заявив Єлісєєв.

Читайте також: Санкції змусять Росію піти на поступки щодо миротворців ООН - Расмуссен

19 лютого прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що "дійти до компромісу в питані розміщення миротворців на Донбасі можна лише через діалог з представниками невизнаних республік Донбасу".

Україна і її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо. Росія відкидає такий варіант, який зменшив би її вплив на окуповані території.