У Дуди заявили про "глибоке розчарування" від переговорів із Розенком

Канцелярія президента Польщі висловила "глибоке розчарування" результатами вчорашніх українсько-польських переговорів у Варшаві на рівні віце-прем’єрів Павла Розенка та Пьотра Глінського.

Про це повідомив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, інформує РАР.

"Канцелярія президента РП висловлює глибоке розчарування результатами переговорів віце-прем'єрів України і Польщі. Відсутність рішення української сторони у фундаментальному питанні, яким є відмова заборони на польські ексгумації на території України, означає серйозний регрес довіри і не відповідає мандату на переговори, визначеного президентами (України і Польщі), що значно обтяжує двосторонні відносини”, - заявив Щерський.

Він висловив сподівання, що найближчим часом "буде знято цю заборону", що відповідатиме духу виконання зобов'язань, які сторони взяли на себе.

Читайте також: Україна і Польща продовжать "історичний" діалог і спільну роботу - Розенко

Як повідомлялося, у п'ятницю, 16 лютого, у Варшаві відбулися переговори на рівні віце-прем’єрів України і Польщі Розенка та Глінського. За результатами переговорів Розенко повідомив про свій “стриманий оптимізм” щодо подальших переговорів сторін і вирішення наявних проблем. У свою чергу Глінський наголосив, що переговори були “складними”, але відбулися у хорошій атмосфері і є “кроком уперед”. 

Зазначалося, що під час переговорів сторони зосередили зусилля щодо вирішення наступних проблем: відбудови знищених за останні роки місць пам’яті, відновлення пошуково-ексгумаційних робіт, а також доцільності поправки в нещодавно ухвалений закон про Інститут національної пам’яті Польщі, де йдеться про кримінальне переслідування за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти польського населення.