Парубій обіцяє МВФ, що проект про Антикорупційний суд змінять під час голосування

Голова Верховної Ради Андрій Парубій обговорив питання подальшої співпраці з групою експертів МВФ та спрогнозував ухвалення Радою законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд" до травня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби апарату Ради за результатами зустрічі спікера у четвер з групою експертів МВФ на чолі з керівником місії МВФ в Україні Рон Ван Роденом.

"Парубій висловив сподівання, що усі застереження і рекомендації Венеційської комісії, зокрема й щодо повноважень міжнародної ради експертів, будуть імплементовані (в законопроект про антикорупційний суд - ред.) між першим і другим читанням. Він також поінформував, що законопроект про Антикорупційний суд буде включено до порядку денного цієї сесії наприкінці лютого, та спрогнозував його ухвалення до травня", - йдеться в повідомленні.

Сторони обговорили питання щодо виконання положень меморандуму щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом та законодавчого забезпечення подальшого реформування економіки України.

"Українська сторона дуже високо цінує співпрацю з МВФ і робить усе можливе для виконання меморандуму, а також для реформування української економіки... Дуже часто нам доводиться витримувати важкі дискусії, але головне те, що приймаємо важливі рішення для реформування економіки", - сказав Парубій він і поінформував про реформи, ухвалені Верховною Радою.

Голова парламенту наголосив на важливості закону "Про приватизацію державного майна", ухваленого у січні цього року. "У наших планах перейти до конкретних об’єктів приватизації. Сподіваюсь, що цієї весни цей процес буде розпочато. Сповнений оптимізму, що вийдемо на позитивне рішення", - наголосив Голова ВР.

Своєю чергою Рон Ван Роден відзначив великі зміни в українській економіці за останні два роки: "Завдяки зусиллям уряду і парламенту ми бачимо, що економіка оживає і демонструє зростання на 2-3 відсотка". Він також зазначив, що робота далека від завершення і що Україна потребує більше інвестицій - внутрішніх і іноземних. Керівник місії МВФ в Україні назвав важливими закони про приватизацію та ті, що спрямовані на боротьбу з корупцією, наголосивши також на необхідності ухвалення законів, спрямованих на покращення бізнес-середовища в країні.

"Саме зараз час починати продавати державні підприємства, що покращить ситуацію в економіці і покращить ситуацію з корупцією... Створення Антикорупційного суду вважаю критично важливим доповненням до раніше створених НАБУ, САП і НАЗК", - наголосив керівник місії МВФ.

Згідно із повідомленням, учасники зустрічі детально обговорили питання повноважень міжнародної громадської ради, обов’язковість її рішень для Вищої кваліфікаційної комісії у процесі відбору суддів, врахування думки ВКК у відборі членів такої ради тощо. "Нам здається, що створення такого суду, який користуватиметься найбільшою довірою у суспільстві і матиме найбільш кваліфікованих суддів - найбільш важливо", - наголосив Роден.

Читайте також: Гройсман зустрівся з керівником технічної місії МВФ

Торкаючись піднятого питання щодо законодавчої підтримки фінансового сектору, Голова Верховної Ради зазначив, що візьме "під особливу опіку" законопроекти, які рекомендує Міжнародний валютний фонд.

Фото: iportal.rada.gov.ua