Україна готова розширити рамки відносин з ЄС – Точицький

Українська держава прагне розширювати і поглиблювати відносини з Євросоюзом.

Про це йдеться у статті «Україна: перетворення заради європейського майбутнього» – представника України при Євросоюзі Миколи Точицького, оприлюдненій у нідерландському виданні Diplomat Magazine

«На тлі повної відданості нашому порядку денному реформ, що грунтується на імплементації Угоди про асоціацію, також актуально важливим є розвиток стратегічного бачення майбутнього партнерства України з ЄС і готовності рухатися далі, поза нинішніми рамками», - переконаний посол Точицький.

Він додав, що у цьому зв'язку Київ запропонував ЄС низку ініціатив, які включають входження до митного, енергетичного союзів, єдиного цифрового ринку, а також приєднання до Шенгенської зони

Читайте також: Страчені голодом: у Брюсселі відкрилася фотовиставка про геноцид українців

Посол нагадав, що нинішній, 2017 рік, став віховим у відносинах України з ЄС. Йдеться про набуття чинності Угоди про асоціацію та безвізового режиму держави із Європейською Спільнотою, що стали реальними втіленнями прагнень українців, висловлених упродовж Революції Гідності в умовах триваючої російської агресії. 

Окрім цього, відзначає Точицький, поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі Україна-ЄС стала планом для політичних, соціальних і економічних реформ.

«Це дозволило отримати за попередні чотири роки більше результатів, ніж за проголошення незалежності України у 1991 році», - наголосив представник України при ЄС.

Дипломат наголосив, що, незважаючи на триваючу російську агресію та спроби Москви дестабілізовувати внутрішню ситуацію в Україні, у 2017 році держава започаткувала реформи у ключових сферах: освітній, судовій, пенсійній, у сфері охороні здоров'я, державного управління, кібербезпеці та відносно виборчого законодавства.

Точицький наголосив, що Україна високо цінує підтримку з боку міжнародних партнерів своїх суверенітету і територіальної цілісності, зокрема, у частині міцної і єдиної позиції у цьому Євросоюзу.

«Надзвичайно важливим є політичний і санкційний тиск на Москву», - відзначив посол.

Також представник України при ЄС акцентував увагу на важливості розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та започаткування міжнародного механізму із деокупації Криму.