Суд "завернув" позов трьох депутатів до Гройсмана

Окружний адмінісуд Києва відмовив народним депутатам Андрію Деркачу, Валерію Дубілю та Юрію Одарченку у задоволенні позову до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо невнесення ним подання про призначення глави МОЗ.

Про це повідомляє прес-служба суду.

"Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив народним депутатам Андрію Деркачу, Валерію Дубілю та Юрію Одарченку у задоволенні позову до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо невнесення ним подання про призначення міністра охорони здоров'я", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прес-службі, ухвалюючи відповідне рішення, суд виходив з того, що первинним суб’єктом у процедурі формування нового складу Кабміну є коаліція депутатських фракцій. Саме вона вносить пропозиції Президенту щодо кандидатури Прем’єра, а також відповідно до Конституції, вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів України.

Цей механізм реалізує процедуру формування складу Кабміну, а будь-яке її недотримання – суперечить Основному закону.

Читайте також: КСУ визнав неконституційним автоматичне продовження запобіжного заходу

Водночас, у Конституції та законі "Про Кабінет міністрів України" не встановлено строки внесення Прем’єром на розгляд парламенту подання про призначення міністрів, у тому числі міністра охорони здоров’я України.

Як повідомляв Укрінформ, позивачі просили суд визнати протиправною бездіяльність Прем'єр-міністра щодо невнесення ним на розгляд Верховної Ради України подання про призначення міністра охорони здоров’я та просять зобов’язати Прем’єра негайно внести на розгляд парламенту подання про його призначення.