Точицький про мовне питання: Угорщина обрала шлях шантажу і політизації

Угорщина не може односторонньо вимагати розгляду питання щодо мовної статті українського освітнього закону на засіданні Ради асоціації Україна-ЄС.

На цьому наголосив представник України при ЄС Микола Точицький, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Питання щодо мов національних меншин у порядку денному наступної сесії Ради асоціації Україна-ЄС може з’явитися лише за узгодженням із українською владою. Порядок денний узгоджують обидві сторони», - заявив Точицький.

Він наголосив, що українська сторона впевнена, що закон «Про освіту» не становить порушень жодних міжнародних зобов’язань: ані відповідних конвенцій Ради Європи, ані Угоди про асоціацію.

Читайте також: Лінкявічюс: перегляд Угоди про асоціацію з Україною – справа нереальна

«Саме тому ми й подали цей закон на розгляд Венеціанської комісії. Україна готова до конструктивного діалогу, натомість, угорська сторона обрала шлях шантажу і політизації», – відзначив посол.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що угорська сторона хоче винести питання мовної статті українського освітнього закону на наступне засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Високий представник Євросоюзу у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні заявила напередодні, що ЄС оприлюднить свою позицію щодо мовної статті закону Україні «Про освіту» після отримання експертних висновків Венеціанської комісії Ради Європи.