Для перегляду Асоціації з ЄС потрібна позиція не лише Угорщини - Климпуш-Цинцадзе

Заяви Угорщини про ініціювання перегляду Угоди про асоціацію між Україною і ЄС шкодять нашій державі вже самим роздуванням цієї теми.

А токож створенням додаткової дискусії, проте це може стати предметом розгляду тільки тоді, якщо таку позицію займе весь Євросоюз, заявила в інтерв'ю Укрінформу віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Заявами про ініціювання перегляду Угоди, вочевидь, можна вже самим роздуванням цієї теми у такий незбалансований спосіб. Ми вже бачимо, що це досягає мети і з точки зору емоційності, і з точки зору створення додаткової дискусії. Але для перегляду Угоди про асоціацію одна із сторін - або Європейський Союз, тобто всі країни-члени, або Україна - мають для себе визначити, що якась частина Угоди настільки не виконується, що це становить причину спору", - сказала Климпуш-Цинцадзе. 

Вона пояснила, що в Угоді про асоціацію прописані механізми, які мають забезпечити висловлення цієї позиції, проведення консультацій і обговорення на Раді асоціації. 

"Тобто для того, щоб перегляд Угоди став предметом спору, це має стати позицією Європейського Союзу. На даний момент ми бачимо, що є велика кількість європейських країн, які тверезо дивляться на ситуацію, чують позицію України і готові спокійно чекати висновків Венеційської комісії", - зазначила віце-прем'єр.

Водночас, зауважила вона, є така радикальна позиція, як в Угорщини, яка вже винесла мовне питання на Раду ЄС. 

"Але ми також розуміємо, що ухвалення якихось рішень стосовно цього питання Радою ЄС 16 жовтня не планується, отже, це буде дискусія", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Геращенко про "освітню" резолюцію ПАРЄ: Ніякої зради немає

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті. 25 вересня його підписав Президент.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон "Про освіту".

9 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород заявив, що закон України "Про освіту" суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому він планує ініціювати на Раді ЄС 16 жовтня перегляд цього документа.