Геращенко про

Геращенко про "освітню" резолюцію ПАРЄ: Ніякої зради немає

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що в ухваленні резолюції ПАРЄ щодо українського закону "Про освіту" немає "зради".

Про це вона написала у Facebook.

"Дивлюся, як фб розганяється зрада. Мовляв, програли резолюцію щодо освітнього закону в ПАРЄ. Друзі, головне, щоб ми виграли країну. Мова - це наша самоідентифікація. За останній рік ми, як країна, багато зробили для української, для збільшення її присутності в ефірі радіо і ТБ, для вивчення дітьми мови їх країни, для українського кіно. Мова робить державу сильнішою. Тому не всі цим задоволені. Ніякої зради немає. Зрада була, коли ми стільки років закривали очі на витіснення з журналістики, побуту української мови", - написала Геращенко.

Вона додала, що пишається нашою делегацією в ПАРЄ, "за деякими виключеннями", бо чітко відстоювали українську позицію і принципи.

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ 12 жовтня ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість новим українським законом "Про освіту". У документі підкреслюють, що новий закон спричинить суттєве скорочення прав національних меншин. Українська делегація, за винятком Мустафи Джемілєва, проголосувала проти.

Читайте також: Україна врахує "освітні" рекомендації Венеціанської комісії - Мін'юст

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті. 25 вересня його підписав Президент.

Закон передбачає перехідний період для дітей, які розпочали навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-