Суд vs палата: експерт сказав, що ефективніше у боротьбі з корупцією

Ексклюзив

Антикорупційний суд є більш ефективним судовим інструментом у боротьбі з корупцією, ніж палата, проте наразі в Україні немає волі для створення повністю незалежного від влади відповідного органу.

Таку думку висловив голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко в коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Створення палати фактично нічого не змінює, тому що палата — це палата у Верховному Суді, і яка різниця, яка палата розглядатиме антикорупційні справи. Жодного принципового значення тут немає. А окремий Антикорупційний суд має логіку, якщо він буде створений точно з людей, які готові боротися з корупцією, які не будуть, скажімо, так як сьогодні часто буває в судах, "зливати справи" і шукати швидше виправдання, ніж притягувати до відповідальності", - сказав він.

Водночас експерт наголосив, що практика створення Верховного Суду показала, що наразі в суспільстві немає волі створити принципово незалежний від влади антикорупційний судовий орган, і відзначив, що в такому разі доцільність від створення антикорупційної палати також є.

"Є шанс і у випадку створення палати покращити стан справ. Хоча б тому, що антикорупційні справи розглядатимуться цієї палатою в окремому порядку — мається на увазі, вони не стоятимуть у черзі з іншими справами", - підкреслив Коліушко, але додав, що все залежатиме від людей, які входитимуть до складу такої палати.

Він також зауважив, що для створення палати потрібно менше часу і зусиль, проте за будь-яких умов - буде то палата чи суд - необхідно вносити зміни в чинне законодавство.

Як повідомляв Укрінформ, голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв анонсував представлення Європейською комісією "За демократію через право" (Венеціанська комісія) рекомендацій до законопроекту про створення Антикорупційного суду 6 жовтня.

Читайте також: Антикорупційний суд: Венеціанська комісія озвучить рекомендації у п'ятницю

У вересні Президент Петро Порошенко заявив, що процес створення Антикорупційного суду може забрати півтора-два роки, тому доцільно спершу створити Антикорупційну палату, яка змогла б запрацювати вже наступного місяця. Він також зауважив, що антикорупційні суди є далеко не у всіх країнах, а ті держави, де вони функціонують, не демонструють значних успіхів у боротьбі з корупцією.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за результатами саміту Україна-ЄС у липні цього року заявив, що Євросоюз не наполягає на створенні спеціалізованого Антикорупційного суду в Україні та як проміжний варіант згоден на Антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.