Луценко назвав “нормальний” спосіб вирішення суперечки про громадянство Саакашвілі

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сподівається, що колишній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі приїжджає до Києва лише для того, аби занести в суд позовну заяву на рішення про позбавлення його громадянства.

Про це Луценко сказав журналістам в кулуарах 14-го щорічного міжнародного форуму «Ялтинська європейська стратегія» (YES), коментуючи запланований на наступний тиждень приїзд до Києва Саакашвілі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Я сподіваюсь, що Саакашвілі приїжджає до Києва, щоб занести заяву в суд. Це єдиний законний нормальний спосіб вирішення цієї суперечки про громадянство", - заявив Луценко.

Він підкреслив, що українська влада в жодному разі не піддаватиметься на провокації з боку Саакашвілі і його прибічників і жодного насилля або необгрунтованих арештів у цій справі не буде. "Нас цікавить одне: державний кордон є священним, солдати є недоторканними, офіцери є недоторканними. Все решта, в тому числі указ Президента (про позбавлення Саакашвілі українського громадянства - ред. ) - в суд. В будь-якій країні громадянин, незадоволений рішенням державного органу, йде в суд. Це спеціальний майданчик, щоб знайти істину", - наголосив генпрокурор.

Як повідомлялося, 10 вересня позбавлений українського громадянства екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі прибув до України, фактично здійснивши разом з кількома народними депутатами прорив держкордону у пункті пропуску "Шегині". Загалом близько 60 осіб незаконно перетнули кордон разом із Саакашвілі

Внаслідок порушення громадського порядку на державному кордоні України постраждали 8 прикордонників та 13 працівників поліції.

Нацполіція відкрила провадження щодо прориву держкордону за статтями про незаконне переправлення через державний кордон України, опір правоохоронцям та хуліганство.

Читайте також: Я не побачив успіхів у роботі Саакашвілі – Гройсман

Саакашвілі кілька днів після подій на кордоні перебував у Львові, потім, зокрема, відвідав Чернівці, а також анонсував свій приїзд до Києва наступного вівторка, 19 вересня.