Президент пропонує створити міжнародне коло друзів деокупації Криму

Президент України Петро Порошенко запропонував створити міжнародне коло друзів деокупації Криму для координації спільних кроків і дій.

Про це глава держави заявив у п'ятницю під час відкриття пленарних засідань 14-го щорічного міжнародного форуму "Ялтинська європейська стратегія" (YES).

“Розраховуємо на скоординовану і цілеспрямовану підтримку наших міжнародних партнерів. Сьогодні хотів би запропонувати ідею створення міжнародного кола друзів деокупації Криму для координації спільних кроків і дій”, - сказав він.

Порошенко додав, що планує детально обговорити цю ініціативу під час перебування у Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН.

“Про Крим нам постійно підказують – відкласти, заморозити, а то й просто забути. Так можуть радити лише недалекоглядні політики. Які забувають, що нинішня битва за світовий порядок розпочалася з окупації Криму”, - зазначив Президент.

Читайте також: Майбутнє Європи треба обговорювати не лише членам ЄС - Порошенко

Він додав, що саме тому майже два роки тому виступив з ініціативою про створення міжнародного механізму з відновлення суверенітету України над Кримом.

“Йдеться про поступове – мирне – витіснення Росії з Криму. Нашими союзниками на цьому шляху є інструменти міжнародного права, санкції, міжнародні суди і арбітражі, міжнародні платформи і моніторингові механізми – починаючи від ООН і закінчуючи ЮНЕСКО. І той факт, що в рамках ООН вдалося зафіксувати за Росією статус окупаційної держави – підтверджує, що ми на правильному шляху. Кожного дня маємо нагадувати Росії про вчинений нею злочин”, - наголосив Порошенко.