МЗС у п’ятницю роз'яснить послам ЄС положення нового закону про освіту

Міністерство закордонних справ України у п'ятницю планує провести зустріч із послами країн Євросоюзу та роз'яснити їм положення нового закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.

Про це перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко сказав журналістам перед засіданням уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми в п'ятницю зустрічаємося з усіма країнами, які зацікавлені, близько 12 години дня",- сказав Пристайко.

Він уточнив, що на зустрічі буде більш ніж 5 послів.

Пристайко також поінформував, що МЗС України отримало ноти від Угорщини, Румунії та Польщі.

Читайте також: Дипломатичний нонсенс: МЗС Угорщини шантажує Україну за закон, якого ще нема

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада 255-ма голосами ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, врегульовує питання мови в освіті. 

Закон "Про освіту" передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

 З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Протест з приводу ухвалення цього закону висловили офіційні органи низки країн.