Законопроект про реінтеграцію Донбасу готовий на 99% – Ірина Луценко

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що законопроект про реінтеграцію Донбасу презентують народним депутатам до жовтня цього року.

Про це вона сказала під час брифінгу після засідання Погоджувальної ради у парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже багато запитань народних депутатів було з приводу закону про реінтеграцію Донбасу, цей законопроект готовий на 99%... Думаю, що до початку жовтня він буде презентований у парламенті», - сказала Луценко.

Вона додала, що ведеться обговорення  щодо  включення до законпроекту пунктів про поліцейську місії ОБСЄ або миротворчу місію ЄС.

«Єдиний момент, який зараз обговорюється,  - включення в цей законопроект миротворців чи місії миротворців, про що Президент України говоритиме у своєму виступі на Генасамблеї ООН, куди він поїде у другій половині вересня...» - сказала Луценко.

За її словами, у законопроекті Росія визнана країною-агресором.

 «Ключові тези, які  там озвучені, - Росія названа агресором...ми вводимо поняття самооборони. Це дасть нам можливість вийти із поняття антитерористична операція, тому що там мають право бути задіяні лише сили СБУ, і  перейти в легітимність застосування Збройних сил України, сил спецпризначення і Національної гвардії України», - пояснила Луценко.

Читайте також: Закон про реінтеграцію Донбасу перед парламентом має пройти Радбез - Герасимов

Вона також наголосила, що у законопроекті визначається  поняття тимчасово окупованих територій і нелегітимності самопроголошених республік «ДНР» та «ЛНР»: «Йдеться про поняття тимчасової окупації Луганської та Донецької областей Російською Федерацією через узурпацію влади самопроголошеними республіками «ДНР» та «ЛНР»...Чітко сказано, що всі рішення, які приймаються самопроголошеними органами влади на тимчасово окупованих територіях, є нелегітимними».

Також Луценко зазначила, що законопроект про реінтеграцію Донбасу відповідає Мінським домовленостям і  в ньому окремим розділом прописані дії  української влади  щодо повернення та реінтеграції територій.

За словами Луценко, законопероект налічує 11-12 сторінок.