Активісти вимагають самовідводу трьох членів Вищої ради правосуддя

Наступним етапом конкурсу до Верховного суду буде Вища рада правосуддя. Тим часом троє членів Вищої ради правосуддя самі є кандидатами, яких вони мають призначати. 

На цьому наголосив під час брифінгу член Громадської ради доброчесності, голова РГК при НАБУ, активіст Автомайдану Роман Маселко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Вищій раді правосуддя є як мінімум троє учасників даного конкурсу. Тобто вони самі кандидують у новий Верховний суд. Це Алла Лесько, Ярослав Романюк та Алла Олійник, які залишаються кандидатами і це суперечить будь-яким базовим принципам. Ми бачимо в цьому однозначно конфлікт інтересів і дуже розраховуємо і вимагаємо, щоб ці кандидати заявили собі самовідвід. І не тільки в частині, яка стосується обрання їх в даний Верховний суд, але і в іншій частині - вони не можуть виносити рішення стосовно інших кандидатів, оскільки по суті це винесення рішення стосовно їх конкурентів у майбутньому Верховному суді", - підкреслив Маселко.

Читайте також: Активісти вимагають не пустити "одіозних кандидатів" до Верховного суду

Він також наголосив на тому, як вже себе показала Вища рада правосуддя протягом здійснення діяльності в оновленому складі, а також з оновленими повноваженнями.

"І тут важливим маркером є справи суддів Майдану. Були величезні очікування суспільства, що ці судді понесуть покарання, оскільки вони однозначно використовувалися як інструмент розправи над учасниками акцій протестів. Є очевидні факти, що вони виносили неправосудні рішення. І таких суддів було понад 330. Через 3 роки дії закону про відновлення довіри до судової влади всього 51 суддя звільнений - тобто це трохи більше ніж 15%. Переважна більшість справ закриті. Переважна більшість одіозних суддів, як Богдан Санін, Євген Аблов, Владислав Дев'ятко, який зараз судить Януковича, та інші залишились у судовій системі і продовжують здійснювати судочинство. Вища рада правосуддя допомогла їм залишитись в цій системі", - зазначив Маселко.

За його словами, Вища рада правосуддя також не зробила нічого для того, щоб з'ясувати, хто ж керував цими процесами, хто впливав на суддів і чи ті люди, які керували процесами, залишились у судовій системі.

"Все це доводить, що Вища рада правосуддя, на жаль, самостійно однозначно не зробить те, що від них очікує суспільство. І тому дуже важливо, щоб суспільство контролювало процес, коли вона буде призначати суддів Верховного суду", - наголосив він.