Візи з РФ створять проблеми для українців з окупованих територій – Клімкін

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що можливе запровадження віз із Росією створить проблеми для пересування українців з окупованих територій.

Про це він сказав в ході Години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайне запровадження віз не дасть нам того ефекту, до якого ми прагнемо. Навпаки, він (візовий режим - ред.) створить значні проблеми в контексті того, що Росія цими проблемами скористається для того, щоб робити як провокації, так і свідому політику на обмеження для громадян України, які мешкають на окупованій території, на території окупованого Криму, пересування на територію України", - сказав міністр.

Клімкін підкреслив, що у зв'язку з цим на основі детального аналізу Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення впровадити систему, яка передбачає зняття біометричних даних з іноземців і осіб без громадянства на кордоні з Україною. За його словами, ця система дозволить здійснювати ефективний контроль пересування територією України.

Читайте також: РФ грозить заходами у відповідь на введення біометричного контролю

Як повідомляв Укрінформ, Рада національної безпеки і оборони України 10 липня ухвалила рішення про перетин кордону України за біометричними паспортами, а також обов’язкове зняття біометричних даних для громадян інших країн та осіб без громадянства, крім держав, з якими Україна має відповідні угоди.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що запровадження біометричного контролю для іноземців при перетині кордону України може запрацювати до кінця 2017 року.