Біометричний контроль не створить незручностей для європейців - Клімкін

Ухвалене Радою нацбезпеки і оборони рішення про необхідність для громадян інших країн здавати біометричні дані при в'їзді в Україну не створить жодних незручностей для громадян країн ЄС. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Португалії Аугусто Сілвою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас за визначенням немає проблем не тільки з ЄС, а й з усіма країнами, які мають біометричні паспорти за стандартом IKAO. Таким чином для ЄС це рішення (РНБО - ред.) фактично не матиме особливих практичних наслідків", - сказав Клімкін.

Він додав, що на засіданні РНБО сьогодні презентувала інтегровану систему контролю за в'їздом і виїздом і, що важливо, за переміщенням всередині України.

"Я послідовно виступаю за те, що на наступних етапах це буде дуже чітко спрямований контроль в напрямку тих загроз, які у нас є, а саме на Російську Федерацію. Це буде контроль за поїздками, тобто, буде процедура попереднього попередження, а також контроль за переміщенням в Україні. Тобто, нам потрібна комплексна відповідь на ті терористичні загрози, які Росія створює всередині нашої держави, і така відповідь буде послідовною і системною", - наголосив Клімкін.

Читайте також: Україна може запустити біометричний контроль для іноземців іще до кінця року

Резюмуючи, він зазначив, що інформація, яка розійшлася сьогодні у ЗМІ після засідання РНБО, відображає один, хоча і дуже важливий етап.

"Будемо працювати за логікою всієї цієї схеми", - підкреслив міністр закордонних справ.

РНБО ухвалила рішення про перетин кордону України іноземцями за біометричними паспортами

Як повідомляв Укрінформ, Рада національної безпеки і оборони України сьогодні, 10 липня, ухвалила рішення про перетин кордону України за біометричними паспортами, а також обов’язкове зняття біометричних даних для громадян інших країн та осіб без громадянства, крім держав, з якими Україна має відповідні угоди.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що запровадження біометричного контролю для іноземців при перетині кордону України може запрацювати до кінця 2017 року.