Законопроект про реінтеграцію Донбасу невдовзі розгляне РНБО

Рада національної безпеки України найближчим часом розгляне законопроект про реінтеграцію окупованих територій.

Про це написала представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Законопроект про реінтеграцію окупованих територій залишається в центрі уваги і дискусії. Найближчим часом його буде обговорено на РНБО і на парламентській неформальній мінській платформі, що створена у ВР, і куди входять депутати всіх фракцій, окрім " Самопомочі". В Мінську, в рамках робочих груп законопроект обговорюватися, звичайно, не планується і не буде, бо це суверенне право України вдосконалювати своє законодавство задля відновлення суверенітету і територіальноі цілісності", - написала Геращенко.

Вона також наголосила, що в Мінську, наприклад, не обговорювалася підготовка указу Путіна про визнання фейкових документів фейкових республік, чи укази фейкових керівників "республік" про "націоналізацію", а , насправді, рейдерське захоплення бойовиками і РФ української власності. І ці рішення РФ, як і перехід окупованих територій на російський рубль, стали повними несподіванками як для всіх інших, окрім РФ, учасників "нормандського формату".

Вона також зазначила, що текст законопроекту не обговорювався під час візиту в США і до Брюсселя Президента Порошенка, проте з позицією української сторони щодо реінтеграції Донбасу міжнародні партнери погоджуються.

"І тепер, в рамках мінських груп ми вимагаємо скасування всіх указів і "указів", це також є боротьба за реінтеграцю наших територій. Законопроект про реінтеграцію не обговорювався під час візиту в США і до Брюсселя, жодні документи і законопроекти на жодних зустрічах не презентувалися і не дискутувалися. Натомість комплексно, на всіх зустрічах обговорювалася позиція української сторони щодо деокупації, демілітарізації, реінтеграції Донбасу, частини цього плану також будуть зафіксовані у відповідному законопроекті, вони повністю базуються на мінських угодах. Саме про це в своїх коментарях ЗМІ говорили і я, і заступник глави АП К.Єлісєєв - ситуація на Донбасі, безпекова і гуманітарна складова, реінтеграція окупованих територій були ключовими темами всіх зустрічей президента, і ці позиції з реінтеграції закладені і зафіксовані у відповідному законопроекті", - зазначила Геращенко.